Feyenoord verliest aansluiting met top na nederlaag tegen AZ

24 januari 2021 18:40

Feyenoord verliest aansluiting met top na nederlaag tegen AZ; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagavond de topper tegen AZ met 2-3 verloren. Feyenoord wist tot twee keer toe via Jørgensen en Diemers terug te komen van een achterstand, maar bij de derde tegengoal was de veerkracht van de Rotterdammers definitief gebroken. Feyenoord, dat nu op negen punten achterstand staat van de huidige koploper van de Eredivisie, lijkt daarmee voorlopig afgehaakt te zijn in de titelrace.

In de tweede van de drie toppers in januari begon trainer Advocaat met dezelfde elf spelers als in de eerste, afgelopen zondag in de betonnen tombe in Amsterdam. Voor Berghuis was het een weerzien met de ploeg voor wie hij in de jaren 2012 tot 2015 uitkwam. Ook Advocaat, die in 2009 en 2013 trainer is geweest van AZ, kent de Alkmaarders nog als oud-werkgever. Bij AZ begon oud-Feyenoorder Bruno Martins Indi in de basis.

De eerste kans van de wedstrijd diende zich aan in de tiende minuut voor de uitploeg. Een aanval van de Alkmaarders leek onderschept te worden door Senesi op de kop van de zestien, maar de Argentijn verloor de bal aan Gudmundsson die breed legde op de over links ingelopen Karlsson. Met een geplaatste bal vond de aanvaller van de Alkmaarders de verre hoek en schoot zo de 0-1 op het scorebord.

Na een kwartier spelen kreeg Feyenoord wat goede kansen om de stand gelijk te trekken. Allereerst verdween een kopbal van Nicolai Jørgensen rakelings over de goal van Bizot en nog geen minuut later moest de AZ-doelman handelend optreden bij een afstandsschot van Steven Berghuis. Zo nam Feyenoord het initiatief over van AZ en wisten de Rotterdammers halverwege de eerste helft opnieuw een goede kans te creëren. Dit keer werd Haps door Jørgensen in de gelegenheid gesteld een klap uit te delen aan de Alkmaarders, maar ook nu stond Bizot zijn mannetje.

AZ leek in deze fase vooral te loeren op counters. Één daarvan was erg gevaarlijk, want na balverlies van Spajic konden Boadu en Karlsson alleen op Senesi en Marsman af. Gelukkig kon de bewaker van het Rotterdamse doel de schuiver van Karlsson tot corner verwerken, waardoor hij zijn ploeg voor een grotere achterstand behoedde.

Waar AZ de kans op 0-2 liet liggen, wist Feyenoord kort daarna op gelijke hoogte te komen. Na een steekpass van Berghuis stelde Toornstra de meegelopen Jørgensen in staat om de 1-1 binnen te tikken. De spits treuzelde aanvankelijk te lang, maar met een gelukje kwam de bal via Bizot opnieuw voor zijn voeten. In tweede instantie wist de Deen de bal wél langs Bizot te krijgen en beloonde hij zijn team met de verdiende gelijkmaker. In het restant van de eerste helft bleef de wedstrijd open en aantrekkelijk, maar verstoken van echte kansen. Zo gingen beide teams met gelijke tussenstand naar de kleedkamers.

Al na een minuutje spelen in de tweede helft wist AZ alweer op voorsprong te komen. Diemers verloor gemakkelijk de bal aan Midtsjø, die gelijk rechtsomkeert maakte naar het doel van Marsman. Na goed doorzetten en een handige voorzet van Midtsjø richting de tweede paal die recht achter de Feyenoord-verdediging viel kon Boadu van dichtbij de 1-2 tegen de touwen knallen.

In de 54e minuut was Diemers dicht bij de 2-2, toen hij na een mooie schijnbeweging Hatzidiakos en Sugawara op het verkeerde been zette. Zijn schot was echter een vrij makkelijke prooi voor Bizot. Na deze kans voor Feyenoord kwam Sinisterra in de ploeg voor Haps. Meteen na de wissel kreeg AZ een uitgelezen kans op de 1-3, maar Gudmundsson kon de bal op de doellijn niet binnentikken. Ook Midtsjø was met een afstandsschot gevaarlijk en zo was het vooral AZ dat de klok sloeg.

Toch sloeg Feyenoord - licht tegen de verhouding in - nog voordat er een uur gespeeld was in de Kuip terug. Een voorzet van Berghuis werd niet goed weggewerkt door de AZ-defensie, waarna Diemers ditmaal wél doeltreffend wist af te ronden: 2-2. Lang kon Feyenoord echter niet van de gelijke stand genieten, want zo’n twintig minuten voor tijd kwam AZ voor de derde keer deze wedstrijd op voorsprong. Een simpele loopactie van Stengs ontwrichtte de Feyenoord-verdediging en na een makkelijk balletje breed leggen kon Boadu zijn tweede van de middag intikken.

Advocaat probeerde een kwartier voor tijd een slotoffensief op gang te brengen, door Diemers te vervangen door Pratto. Feyenoord had alleen niet meer de benodigde energie om het AZ lastig te maken, waardoor er nauwelijks kansen werden gecreëerd. AZ bleef vrij eenvoudig op de been - miste zelfs nog een strafschop in de 94e minuut - en nam daardoor drie belangrijke punten mee naar Alkmaar. Feyenoord krijgt aanstaande woensdag al de kans om zich te herpakken, als het op bezoek gaat in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.