Feyenoord pakt winst tegen FC Emmen in extremis

1 november 2020 16:25

Feyenoord pakt winst tegen FC Emmen in extremis ; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft vandaag in de laatste seconde de overwinning gepakt tegen FC Emmen. Na de remises tegen Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk leken de Rotterdammers lange tijd ook niet tot winst tegen FC Emmen te komen, maar in de 94e minuut kopte Naoufal Bannis de winnende binnen. In De Oude Meerdijk vielen de eerste vier doelpunten voor rust: Jansen en De Leeuw scoorden voor de thuisploeg en Diemers en Toornstra voor Feyenoord. Ondanks de rode kaart voor Anco Jansen in de 36e minuut, wist Feyenoord pas in de 94e minuut te profiteren van de man-meer-situatie.

Feyenoord, met onder andere Marsman, Malacia en Narsingh in de basis, begon - zoals de afgelopen weken vaker het geval was - slap aan de wedstrijd. Opnieuw kreeg het binnen vijf minuten een strafschop tegen. Dit keer was Nick Marsman de boosdoener, toen hij Michael de Leeuw lomp onderuit haalde. De strafschop werd feilloos in het zijnet geschoten door Anco Jansen en zo liep Feyenoord wederom achter de feiten aan.

Het eerste wapenfeit van Feyenoord viel in de 13e minuut te noteren, toen Jens Toornstra van een meter of 10 vrij kon inschieten na een goed opgezette aanval via Berghuis en Nieuwkoop. Zijn inzet verdween rakelings over de goal van Wiedwald. Twee minuten later greep de Emmense goalie ook goed in op een afstandsschot van Steven Berghuis. Deze offensieve opleving van de Rotterdammers bleek van korte duur, want de eerste dertig minuten van de wedstrijd tikten verder voorbij zonder noemenswaardige kansen. Het halfuurspunt markeerde ook de wissel van Berghuis, die het veld geblesseerd moest verlaten. De oorzaak was een harde overtreding aan de zijlijn van Bakker. De aanvoerder van Feyenoord werd vervangen door Bannis.

In de 35e minuut kreeg Anco Jansen namens de thuisploeg een kopkans op de 2-0, maar dit keer trof de aanvaller geen doel. Het was zijn laatste aanvallende actie, want een minuut later moest de FC Emmen-aanvoerder het veld verlaten met een rode kaart. Jansen kwam dusdanig gevaarlijk in op Mark Diemers, dat arbiter Kuipers geen andere straf zag. Feyenoord kon snel profiteren van de man-meer-situatie. Nadat Bannis in het strafschopgebied werd vastgepakt door Araujo, bracht Diemers Feyenoord van 11 meter langszij.

Lang kon Feyenoord echter niet genieten van de gelijkmaker. Na twee slappe duels kwam de bal voor de voeten van Michael de Leeuw, die met een wereldgoal de 2-1 op het scorebord zette. Hij verschalkte Marsman - die ver voor zijn goal stond - met een harde boogbal vanaf een meter of 35. Desondanks ging Feyenoord niet met een achterstand de rust in, want in de blessuretijd bracht Jens Toornstra Feyenoord weer naast FC Emmen. Zijn zuivere schot in de linkeronderhoek was niet houdbaar voor Wiedwald.

In de tweede helft kreeg Luciano Narsingh al na drie minuten een uitgelezen kans om Feyenoord op voorsprong te brengen. Na een goede dieptepass van Toornstra schoot de rechtsbuiten echter keihard op de bovenkant van de lat. Ook de ingevallen Bannis kreeg in de 50e minuut een niet te missen kans, maar ook de 18-jarige spits wist niet te scoren. Zo was het eerste kwartier na rust een stormloop richting het Emmense doel, maar wisten de Rotterdammers niet door die laatste verdedigingslinie heen te breken.

Na het eerste kwartier van de tweede helft ging de storm wat liggen, ook al bleef Feyenoord veel in balbezit. De voornaamste mogelijkheden kwamen voort uit corners en afstandsschoten, waar doelman Wiedwald niet warm of koud van werd. Pas een kwartier voor tijd werd Feyenoord weer echt gevaarlijk. Uit een scherpe voorzet van Malacia kopte Nieuwkoop op de lat. In de slotfase droop het geloof in de overwinning zienderogen weg bij de Rotterdammers. Er werden geen uitgespeelde kansen meer gecreëerd en FC Emmen hield het hoofd koel. Daardoor leek de wedstrijd in 2-2 te gaan eindigen, maar daar dacht Naoufal Bannis anders over. Uit de allerlaatste voorzet kopte de jeugdspeler de 2-3 binnen en bezorgde Feyenoord zo een zwaarbevochten overwinning.