Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Toch nog een voordeeltje

6 mei 2019 12:05
Foto: Pro Shots

COLUMN: Toch nog een voordeeltje; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Ajax heeft dus de eerste prijs te pakken. Voorshands de minst belangrijke van de drie haalbare. Dat betekent dus toch nog een voordeeltje voor ons. Een kortere route naar de poulefase van de Europa League. Wat een feest! Gaat Ajax dan toch de treble winnen? Voor mijn jongste zoon een ware nachtmerrie. En voor hem niet alleen. Ach ik heb het zelf al eerder meegemaakt. In 1972. Het was het derde jaar van Ernst Happel bij Feyenoord en hij noemde het zelf achteraf een waardeloos jaar voor onze club. Dat kon je wel zeggen,het was het intrappen van een wijd openstaande deur. Want Ajax won de treble en wij helemaal niets. Ja we eindigden op de tweede plaats van de ranglijst met heel veel punten. Maar geen prijzen. Ook het vierde seizoen van de Oostenrijker leverde nix nax nada aan prijzen op. Hij stapte naar aanleiding daarvan ook voortijdig op, een onwaardig vertrek voor de trainer die ons een Europacup I, een Wereldbeker en een landstitel bezorgde tijdens zijn eerste twee seizoenen.

Ajax won dat derde seizoen van Happel bij Feyenoord de Wereldbeker, de Europese Supercup (beide in het najaar van 1972), de landstitel en ten derde achtereenvolgende male de Europacup I (voorloper van de CL). Dat was toch echt om gek van te worden als Feyenoord-supporter puur sang. Het kan dus allemaal nog veel erger en gek ben ik er volgens mijn huisarts niet van geworden, dus vreest niets, wat ons wellicht ook nog te wachten staat aan sportieve misère .

Heel veel jaren heb ik als Feyenoorder gevoelsmatig meer moeite gehad met PSV dan met Ajax. Dat had vooral te maken met de streken die de club uit Eindhoven ons leverde (de kwesties Gullit en De Bilde) en de vele spelers die zij bij ons weg kaapten of vergeefs probeerden weg te kapen. Van die laatste categorie waren Robin van Persie en Salomon Kalou aansprekende voorbeelden. Zelfs Cruijff probeerde PSV in 1985 nog naar Eindhoven te halen, maar de beste Nederlandse voetballer aller tijden had zijn strafexpeditie tegen Ajax-preses Harmsen volbracht door met Feyenoord zowel de landstitel als de KNVB-beker te winnen en bedankte voor de eer. De veel te jong overleden ex-Feyenoorder stopte met zijn actieve loopbaan als voetballer. Dit keer voorgoed, 37 jaar oud. Het viel hem fysiek al loodzwaar, niet veel jaren later begonnen zijn hartproblemen als gevolg van erfelijke belasting. Zijn vader werd maar 45 jaar. Johan onderging net als ikzelf op latere leeftijd een bypass-operatie.

Ik zat medisch in hetzelfde schuitje. Mijn grootvader in rechte lijn slechts 51 jaar, mijn vader 60 jaar, een zoon van zijn zuster, een ware sportman op basketbal-gebied, tijdens een potje tafeltennis doodgebleven. Zijn oudste zuster gedotterd en zijn jongste zusje ook stevige hartproblemen. Ik dacht als erfelijk belaste jongeman ook niet oud te zullen worden en stopte uit preventieve overwegingen meteen na het voltooien van mijn militaire dienstplicht resoluut met die slechte, levensbedreigende rookgewoonte.

Na inmiddels de fatale leeftijd van mijn vader al ruimschoots gepasseerd te hebben realiseer ik mij zeer waarschijnlijk ook wat duurzamere genen van mijn moeder te hebben meegekregen. Die was gisteren op de kop af 99 jaar en 10 maanden onder ons en daarmee precies 39 jaar ouder dan mijn vader mocht worden. Er is dus altijd hoop in dit leven. “Morgen wordt er wellicht een prinsje geboren en krijgt iedereen gratie”, hield een oudere wijze vriend mij in de jaren tachtig voor, toen wij samen heel actief waren in een algemene belangengroep in Capelle aan den IJssel. Helaas is die beste man ook niet erg oud geworden.

Wereldvoetballer Cruijff maakte mijns inziens de fout veel te lang door te gaan met die slechte sigaretten paffende levensstijl. Vermoedelijk leverde hem dat uiteindelijk ook die andere gevreesde ziekte op, die de medische wetenschap nog veel minder onder controle heeft dan die op het gebied van de cardiologie.

Terugkomend op mijn langdurige aversie jegens PSV merk ik aan mijzelf dat met het almaar aanzwellen van de ronduit irritante Ajax-hype in de media die aversie toch weer ombuigt richting Ajax. Nooit eerder hoopte ik dat PSV kampioen zou worden, maar nu zou ik bij wijze van spreken ons hele dorp willen trakteren als PSV alsnog de titel in de wacht sleept.

Maar wat de prestaties van Ajax in Europa betreft zouden we in de toekomst zelfs nog meer kunnen profiteren dan bij die eerder gememoreerde verkorte voorrondefase het geval is. De meest populaire én meest gehate club van Nederland verzamelt nu wel de nodige bonuspunten voor het Nederlandse clubvoetbal, dus laten we niet al te zuur doen over de hoofdstedelijke successen. Jaloezie is een gif dat al heel wat onheil heeft gebracht in mensenlevens. En voetbal is dan wel emotie, maar toch ook maar een spelletje, waarbij Moeder Aarde gewoon haar dagelijkse omwentelingen blijft maken in vierentwintig uur tijd en ook haar jaarlijkse rondjes om onze bron des levens blijft afleggen.

Want wat ik ondanks mijn chagrijn over de weer opgebloeide Ajax-hype heel stuitend en zeer zorgelijk vind is in het toenemende antisemitisme in de vorm van nauwelijks verborgen Jodenhaat. Je kunt anno 2019 veiliger met een hoofddoek op de Amsterdamse Nieuwedijk en het Rokin gaan shoppen dan met een keppeltje op. Dat eerste is zeer positief, het laatste zeer schrijnend. Onderstaand artikel in de NRC van een oude dame, in hart en nieren Feyenoord-supporter, is hieromtrent alles zeggend.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/03/aan-de-spreekkoren-heeft-feyenoord-supporter-miep-smith-87-een-godsgruwelijke-hekel-a3959100

Ik weet het, Ajax-supporters tonen veelvuldig de Israëlische vlag met Davidster op de tribunes, hetgeen als een provocatie kan worden geïnterpreteerd. En het scanderen van “joden” door supporters van andere clubs kan worden uitgelegd als het uitroepen van een geuzennaam, maar in deze donkere tijd van toename van antisemitisme kan het nog kwetsender overkomen voor onze joodse medemens dan altijd al het geval was. Ik ben in dit verband ook blij dat er al jaren geen Ajax-supporters meer bij de klassieker in De Kuip zitten, dat maakt de sfeer toch minder beklemmend dan toen dat nog wel het geval was.

Los van elke emotie kan het pragmatisch bezien wellicht tot troost dienen dat Ajax net als na het grote succes van 1995 vrijwel zeker kwalitatief gezien leeg gekocht gaat worden door de echt rijke clubs in Europa. Ajax moet vervolgens nog maar zien dat alle sportieve puzzelstukjes net zo naadloos in elkaar vallen als tijdens dit bijna voorbije seizoen. En ook Ajax kan met heel zijn astronomisch toegenomen vermogen per wedstrijd toch maar elf spelers tegelijk opstellen. En er zullen altijd spelers blijven die bedanken voor een structureel plaatsje op de bank en dan de voorkeur geven aan een basisplaats bij een minder bedeelde en bemiddelde club.

Voor ons is het in ieder geval zaak dat Feyenoord zich niet opnieuw in de eerste de beste voorronde laat verrassen door een anoniem clubje uit Oost-Europa, maar nu eens ferm de poulefase gaat halen. Laten we ons daar maar op gaan richten en in de volgende competitiejaargang niet te veel naar boven gaan kijken, want dan zouden we wel eens hoogtevrees kunnen krijgen. Gewoon uitgaan van eigen mogelijkheden en dat is het dan.
En om nog met een memorabel feit af te ronden, vandaag (maandag 6 mei) is het exact 49 jaar geleden dat Feyenoord als eerste Nederlandse club de “cup met de grote oren won”.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart


Tags

ajax europa vader landstitel supporter supporters voordeeltje antisemitisme column cruijff eindhoven emotie europacup happel hart hartproblemen hype jongste moeder nrc poulefase stopte treble ware wereldbeker zuster aansprekende aanzwellen aarde afleggen aller almaar anno anoniem basisplaats basketbal bedeelde beker beklemmend belangengroep belaste belasting bemiddelde bezorgde bilde bonuspunten bypass capelle cardiologie chagrijn clubje clubvoetbal competitiejaargang controle dagelijkse dame davidster deur dienstplicht doodgebleven dorp duurzamere eer erfelijk erfelijke ernst fatale feest ferm gedotterd geinterpreteerd gememoreerde genen gepasseerd geuzennaam gevoelsmatig gevolg gevreesde godsgruwelijke gratie grootvader gullit haalbare harmsen hetgeen hieromtrent hoofddoek hoofdstedelijke hoogtevrees hoopte huisarts ijssel ikzelf intrappen inziens irritante jaloezie joden jodenhaat johan jong jongeman kaapten kalou kampioen kapen keppeltje klassieker knvb kop kuip kwalitatief kwetsender latere levens levensbedreigende levensstijl lijn loodzwaar loopbaan male medemens medisch memorabel mensenlevens miep mijns mijzelf militaire misere naadloos nachtmerrie nada najaar nax nederland nieren nieuwedijk nix ombuigt omwentelingen onderging onderstaand onheil onwaardig oost oostenrijker operatie opgebloeide oren ouder overkomen overleden overwegingen paffende persie plaatsje populaire potje pragmatisch preses preventieve prinsje probeerde probeerden provocatie puzzelstukjes realiseer rechte robin rokin rondjes rood rookgewoonte route salomon sang schrijnend schuitje sfeer shoppen sigaretten sleept smith sportman spreekkoren stapte strafexpeditie streken stuitend supercup tachtig tafeltennis tegelijk terugkomend titel toegenomen toekomst toename toenemende trakteren tribunes uitgaan uitgelegd uitroepen veiliger verborgen vergeefs verkorte vermogen verzamelt vierentwintig vlag volbracht voltooien voorbeelden voorbije voorgoed voorronde voorrondefase voorshands vorm vreest waardeloos wereldvoetballer wetenschap wijd zeggend ziekte zorgelijk zusje zuur

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden (gewijzigd)
Bij het zogenaamde moeizame aanvullen van de selectie door ajakkes en bijbehorende gehoopte dip na een leegloop van oa FdJ, Te Ligt, Zyech, vd Beek (samen ca. 250 mln...) wordt de huidige status vergeten. Ze gaan incl CL ca. 350 miljoen binnen harken bovenop het eigen vermogen van bijna 200 :-(. Een aantal goede spelers zullen door de huidige status blijven, zoals waarschijnlijk Onana, Tagliafigo, Mazraoui, Neres? En Tadic en Blind. Schone en Huntelaar kunnen nog een jaar mee. Het salarisplafond is van 1 miljoen naar 4 miljoen gegaan. Er worden lachend transfersommen van 15 miljoen betaald wellicht zelfs oplopend naar 20. Spelers willen graag komen, zeker met de huidige successen en salarissen. Elke volgende verkoop van gemiddelde talanten gaat ook (onterecht maar ja) vele miljoenen opleveren.... Ze zullen zoals de afgelopen jaren topspelers van 17 t/m 22 gaan halen in Europa en die voor minimaal (op enkele miskopen na) het dubbele weer verkopen. Onder het mom van eigen jeugd zoals bijv. eerder Eriksen, Drolberg, Frenkie de Jong. Toppers uit de NLe jeugd bij de concurrenten zullen ze wegkopen/wegkapen. En misschien zelfs op termijn pisv en ons zodat het echt Bayern/Juventus/PSG wordt. Ik voorspel dat ze de komende 10 jaar minimaal 8x kampioen worden, snik.
 
5 maanden geleden
Zo’n periode, Ajax overheersing voor de komende 10 jaar, werd in de jaren 90 van de vorige eeuw ook afgeroepen door vooral Ajax zelf als wel vooral door de vele succes supporters.
Toen is die overheersing niet uitgekomen, ook nu voorspel ik dat dit niet gaat gebeuren.
Vooropgesteld ze spelen geweldig voetbal om naar te kijken en momenteel is het ook nog succesvol.
Volgend seizoen is gewoon een nieuwe start, ze zullen ongetwijfeld zich versterken daar waar de toppers van nu gaan vertrekken.
Of een en ander weer zo goed in elkaar gaat passen valt nog te bezien, hun kwetsbaarheid is ook dit seizoen, o.a 6-2 in de Kuip, gebleken.
Financieel en sportief gaat het daar nu weer heel erg goed, Feyenoord zou zich eens intern moeten beraden hoe zij dit ook voor elkaar kunnen krijgen.
In potentie is Feyenoord, minimaal, de nummer 2 van Nederland, opdracht aan bestuur en directie om dat uit te stralen en in de organisatie en selectie te bewerkstelligen.
Zelf heb ik al lang weer genoeg van die Ajax hype, walgelijk gewooon.
 
5 maanden geleden
Het verschil met de jaren 90 is een paar honderd miljoen euro. Dus dat zij de komende jaren gaan overheersen is evident. Met dank aan de prusters in het Maasgebouw. Nooit is er een goede scouting bij ons, alleen maar troep.
 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Heb net uit betrouwbare bron vernomen dat ajax ondanks toekomstig herenakkoord 2 grote talenten Rio Hillen en Kian Fitz-Jim van 16 en 15 bij AZ weg kaapt... En die gaan, schrik niet, focking 175.000 euro per jaar verdienen. Wtf. AZ zegt terecht clubs die Europees spelen helpen is ook toekomstplan veranderagenda maar dat doen we ook nu al met zelfs een hele competitie ronde verzetten. Waarom herenakkoord niet ook nu alvast? Tja het is ajakkes he.
 
5 maanden geleden
We hebben twee hele goede stappen gezet met de trainingsaccomodatie en het jeugdcomplex. Nu moeten we er voor zorgen dat er in alle geledingen goede technische mensen werken met een voetbalachtergrond. Dat is de enige manier om de strijd aan te binden, naast een nieuw stadion.
 
5 maanden geleden
Zijn idd goede stappen, maar twee heel belangrijke dingen ontbreken al jaren : goede scouting en binnenhalen van heel grote sponsors. Je jeugdopleiding koesteren is goed, maar onze scouts zijn veel te passief. Wat sponsors betreft is het maar klein grut, oké we hadden in 't verleden wel en of twee grote bedrijven als hoofdsponsors maar als je ziet wat andere clubs binnenrijven, dat halen we nooit. En dat nekt ons.
5 maanden geleden (gewijzigd)
Nationaal gezien wordt de kloof tussen Ajax en Feyenoord bijna onoverbrugbaar. In financieel opzicht.

Als het Europese succes van Ajax echter ook iets bewijst, is het dat met goed beleid, een duidelijke structuur en (laten we eerlijk zijn) een portie geluk een financiele kloof geen excuus is om sportief gezien op hetzelfde niveau of zelfs beter te presteren. In dat opzicht verhouden Real en Juventus zich tot Ajax zoals Ajax zich tot Feyenoord verhoudt.

Ajax heeft clubs uitgeschakeld met een veelvoud aan budgetten en (financiele) mogelijkheden. Met het juiste beleid kan Feyenoord op haar beurt de sportieve strijd aan met Ajax, en die ook (met enige regelmaat) winnen. Dan wordt Ajax de komende 10 jaar geen 8 keer kampioen maar 5 of 6 keer. Dan wordt Feyenoord het 2/3 keer kampioen en PSV ook. Dat is 7/8 keer kut, maar de overige jaren prachtig.

Laatste nieuws