Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Over Gio en Van Geel

6 januari 2019 14:15

Beste Feyenoord-vrienden,

Wat er bij ons dierbare Feyenoord achter de schermen allemaal gebeurt kan ik als eenvoudige supporter natuurlijk niet waarnemen. Hoogstens bevroeden. Hoe het bijvoorbeeld intern staat met de positie van Giovanni van Bronckhorst. En met die van Martin van Geel. Want met het weg sturen van het voormalige hoofd jeugdopleiding zijn wij er natuurlijk nog niet. Een trap hoort van bovenaf te worden schoon geveegd. We kunnen slechts naar een en ander gissen, hoogstens onze vermoedens hebben.

De eerste job van “de ideale schoonzoon”als hoofdcoach is er vooralsnog een geweest van pieken en dalen. Hoogte- en dieptepunten. Von Himmelhoch jauchzend zum Tode betruebt. In het begin een geduchte nederlagenserie in de competitie, onderbroken door een nipte bekerzege (0-1, doelpunt Botteghin) in Kerkrade. Dat was meteen de reddingsboei naast het helende intermezzo van de kleine maar o zo giftige generaal Dick Advocaat. Want Feyenoord was hopeloos weggezakt op de ranglijst van de competitie, werd echter wel bekerwinnaar in 2016. En prijzen werken tot op zekere hoogte heilzaam. Giovanni mocht verder gaan. En toen kwam als beloning voor het geconsolideerde vertrouwen het ongekende succesjaar 2016-2017, dat overigens wel begon met een nederlaag tegen PSV om de Johan Cruijff-schaal. We startten dat competitiejaar echter met een geweldige ploeg. Want wat te denken van Eljero Elia (sinds 2015), Steven Berghuis (nieuw in 2016), Dirk Kuijt (sinds 2015) en verder Brad Jones, Rick Karsdorf, Terence Kongolo, Eric Botteghin (scoorde in Eindhoven de enige en dus winnende goal tegen PSV), Jan-Arie van der Heijden, Sven van Beek, Karim El Ahmadi (diens inbreng was zeer cruciaal als balafpakker en heerser op het middenveld) , Jens Toornstra, Nicolas Jorgensen (werd als centrumspits en aanvalsleider topscorer van de Eredivisie), Tonny Vilhena en ja, zelfs ook goaltjesdief en pinch-hitter Michel Kramer met zijn cruciale late doelpunten in de uitwedstrijden tegen NEC (1-2) en FC Utrecht (3-3). Redde trouwens ook de eer uit tegen Ajax (2-1 nederlaag). Het bleek een gouden mixture, goed genoeg om vanaf competitiedag 1 tot en met dag 34 koploper van de Eredivisie te zijn en te blijven. Na 18 jaren werden we eindelijk weer eens landskampioen.

Achttien jaren waarin weliswaar de UEFA-Cup (2002) werd gewonnen, maar daarnaast slechts twee keer de KNVB-beker (in 2008 en 2016), niet in de laatste plaats dankzij relatief gunstige lotingen en een dosis geluk zoals het eigen doelpunt op de valreep, dat de zege bracht over Ajax. Maar ja, zonder geluk vaart niemand wel. En vervolgens wonnen we de Johan Cruijf-schaal in 2017 wel (ten koste van Vitesse). En vorig seizoen werd dan weer de beker gewonnen, waarbij de lotingen ons wederom nogal welgevallig waren, al kregen we ook landskampioen PSV op visite, dat met 2-0 werd verslagen. Het leek wel een deal met de Zwartrokken, want naderhand in de competitie schopte Feyenoord geen deuk meer in een pakje boter tegen PSV, geheel tegen de traditie in voor wat betreft thuiswedstrijden tegen PSV.

In de competitie was het sowieso allemaal al een stuk minder dan in het kampioensjaar. We eindigden als vierde met zeventien punten minder dan PSV, dertien punten minder dan Ajax en vijf punten minder dan AZ. Die volkomen verloren competitiejaargang waren we vooraf nota bene nog zelfs door Johan Derksen getipt als favoriet voor de titel gezien de voor Feyenoord-begrippen spectaculaire aankopen, maar het werd helaas een groot sportief fiasco. Doch de beker bracht dus wederom redding en het nu lopende seizoen werd zelfs gestart met winst in successie van de Johan Cruijff-schaal, en dat gebeurde nog in het Philips-stadion ten koste van PSV ook. Echter, het openingsduel in en tegen De Graafschap zette met een beschamende 2-0 nederlaag meteen in mineur de toon van wederom een uiterst frustrerende competitiejaargang. Die ook weer werd gekenmerkt door pieken en dalen. Een zege op PSV dat daarmee het enige puntverlies leed in een verder vlekkeloos competitieverloop, de traditionele uitnederlaag tegen Ajax en een zeer beschamende 0-2 zeperd thuis tegen de stugge debutant Fortuna Sittard. Waarmee de hoop op betere tijden na de ogenschijnlijk cruciale zege op PSV meteen weer de bodem werd ingeslagen, ook nog eens gevolgd door een lamlendige remise in en tegen (ADO) Den Haag (2-2). Rechtsback Nieuwkoop demonstreerde daarbij zeer opzichtig zijn volstrekte incompetentie door antivoetballer Tommie Beukelsdijk slechts via een strafschopwaardige overtreding af te kunnen stoppen. Alleen al voor dat hemeltergende onvermogen verdiende Nieuwkoop donker rood.

Ik ben er nu eigenlijk wel klaar mee. Met Gio. En met Van Geel. Feyenoord is heel vaak te wispelturig, te onberekenbaar, te teleurstellend, en te matig. Wegens gebrek aan concurrentie lijkt de derde positie deze keer schier onaantastbaar, tenzij de slechte beurten tegen Fortuna en ADO een vervolg krijgen na de winterstop. Er wordt vooralsnog niets gedaan om de selectie tijdens deze winterstop te versterken. De middelen daartoe zullen wel niet voorhanden zijn. Het enige wat er nu qua rampenscenario nog aan ontbreekt is om na een mogelijke revanche tegen Fortuna Sittard voor de beker in de halve finale een uitwedstrijd tegen Ajax te loten. Daarmee zou een definitief einde komen aan het prijzenfestival van Gio, dat hem als hoofdcoach relatief lang op de been heeft gehouden. En in diens kielzog de mee profiterende Martin van Geel. Ik zou mij bijna zo’n inktzwart scenario wensen, maar ben er toch weer te veel Feyenoorder voor. Tegen beter weten in hoop ik er toch nog op dat Feyenoord ons in de tweede seizoenshelft positief gaat verrassen.
Allemaal los van het wel en wee van onze geliefde club een gelukkig en gezond 2019 toegewenst!

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Tags

gio fortuna ado botteghin column competitiejaargang dalen eredivisie nieuwkoop pieken aanvalsleider advocaat ahmadi antivoetballer balafpakker beek bekerzege berghuis betruebt beukelsdijk beurten bevroeden bodem boter bovenaf brad bronckhorst centrumspits competitiedag competitiejaar competitieverloop cruijf demonstreerde derksen deuk dieptepunten doch dosis eer elia eljero fiasco geconsolideerde geduchte gekenmerkt geliefde generaal getipt geveegd giftige gissen goaltjesdief graafschap heerser heijden heilzaam helende hemeltergende himmelhoch hitter incompetentie ingeslagen inktzwart intermezzo jauchzend job jones jorgensen kampioensjaar karim karsdorf kerkrade kielzog knvb kongolo kramer kuijt lamlendige loten michel mineur mixture naderhand nederlagenserie nota onberekenbaar onderbroken onvermogen openingsduel pakje pinch prijzenfestival profiterende rampenscenario reddingsboei remise revanche schermen schier schoon schoonzoon schopte spectaculaire strafschopwaardige succesjaar successie terence titel tode toegewenst tommie toornstra topscorer uefa uitnederlaag utrecht vaart valreep vermoedens vilhena visite vitesse vlekkeloos volstrekte von voorhanden waarnemen wee weggezakt welgevallig wispelturig zeperd zum

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Amen. Neres misschien voor 30 miljoen naar China. Ik zal wellicht panisch of negatief genoemd worden maar ik vrees dat het gat met dergelijke grappen echt bizar groot gaat worden als ze zelfs wisselspelers voor de helft van onze begroting gaan verkopen.
+1/-0

5 jaar geleden
Mooi stuk, leest prettig weg.
Dit seizoen blijft inderdaad het hoogst haalbare bekerwinst, doomscenario halve finale Ajax uit zodat die prijs ook onhaalbaar lijkt, ecqen daargelaten.
Speltechnisch is Feyenoord onder Gio en van Geel niet beter geworden, matig tot slecht positiespel en een verdediging die zeker in het centrum en rechts achterin snelheid en kwaliteit te kort komt.
Doorstroming vanuit de jeugd wordt weinig ingepast of de jeugd heeft, nog, onvoldoende kwaliteit voor het eerste van Feyenoord.
Gio is een aimabel persoon waarvan ik hoop dat als hij de club verlaat dit in goede harmonie gebeurt, hij heeft tenslotte heel veel bereikt in zijn periode met het winnen van prijzen.
Van Geel is een ander verhaal, zijn aankoop en verkoopbelasting heeft de club niet verder gebracht daar zou afscheid van genomen moeten worden m.i.
Dan de scouting doorlichten en verbeteren en Brard tijd gunnen met de jeugdopleiding.

En ach als Feyenoord supporter zijn we wel wat gewend natuurlijk, hoogte en ook veel dieptepunten het zij zo.
+2/-0

 
5 jaar geleden
Leest prettig weg? Ik vind het maar een slecht geschreven verhaal. Zinnen van 6 woorden en dan een zin van een halve alinea. Kan er bijna geen wijs uit.
+1/-0

5 jaar geleden
Het was wel zo netjes geweest als de schrijver van dit stuk, of ik het er nu wel of niet mee ens ben, zo dapper was geweest zijn naam er onder te zetten. Ik weet nu niet waar dit stuk vandaan komt.
+2/-0

 
5 jaar geleden
Al jaren de vaste columnist in de nieuwsbrief / e-zine. De column wordt sinds de vernieuwing ook op de site geplaatst.
+2/-1

5 jaar geleden
Ik heb maar 1 vraag als ik zo'n stukje lees: wie dan? Van Geel heeft voor mij voldoende bewezen een prima onderhandelaar te zijn waar we veel aan te danken hebben. Maar de aankopen van de afgelopen paar jaar, waar ik zelf ook vaak hoge verwachtingen van had, zijn nagenoeg allemaal mislukt. Ligt dat aan Martin, aan Gio, aan de scouting, is het allemaal pech? Een combinatie van al die zaken denk ik. Nu is het geld weer nagenoeg op, moet er vermogen gezocht worden voor een Stadion NV die pas kans op overleven heeft als de club serieus meedoet om de prijzen (niet dus) en staat er een elftal op het veld wat weinig transferwaarde vertegenwoordigt en volgens mij komt er vanuit de jeugd ook geen spectaculaire aanvulling aan. Ik zie geen td of trainer rondlopen die samen dit tij ten goede gaan keren, jullie wel?
+1/-0

 
5 jaar geleden
jazeker, ted van leeuwen heeft sowieso wel een netwerk. Ik zou graag Martin Jol zien als trainer tactisch sterk en heeft bewezen in Engeland en Duitsland een prima trainer - COACH te zijn.
+1/-0

 
5 jaar geleden
Van Leeuwen vind ik wel een interessante suggestie, maar Jol zou ik vreselijk vinden, waar hangt hij de afgelopen jaren uit eigenlijk?
+1/-0

5 jaar geleden
We gaan nooit meer bij de top aanhaken, en de top is Ajax en PSV. Helaas, maar die zijn uit het zicht verdwenen.

Waar zijn de jaren 70 toch gebleven.

Het aanstellen van Gullit en Bos zijn we nog steeds niet boven, die hebben de club helemaal kapot gemaakt.
+1/-0


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.427 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane again arne arneslot dtk jacobs jans joseph kloese kraaij liverpool middenveldert milambo oosting peeters performance persie players poor reds schreuder slot stengs there think twente will year yoda zerrouki