Transparent
Inloggen
Sluiten

Econoom Tsjalle van der Burg: 'Feyenoord City is totaal onverantwoord'


3 maart 2018 03:51

In het Algemeen Dagblad geeft econoom Tsjalle van der Burg aan dat de nieuwe plannen voor het stadion van Feyenoord de doodsteek voor de club kunnen worden. "Domweg omdat het veel te duur is om het ooit rendabel te krijgen. Want veel ingewikkelder is de discussie in de kern niet," zegt de aan de Universiteit van Twente verbonden Van der Burg. "Twee jaar geleden lagen er twee plannen om de huidige Kuip grondig te verbouwen. Die plannen kostten allebei rond de 200 miljoen. Het plan van BAM voorzag in 70.000 toeschouwers en een akoestisch dak, en dat zou uiteindelijk uitkomen op zo'n 220 miljoen euro. Feyenoord City heeft met 63.000 toeschouwers minder capaciteit en een regendak, géén akoestisch dak dat concerten mogelijk maakt. Maar het is zo'n 260 miljoen euro duurder. Een absurd verschil. Totaal onverantwoord."

Van der Burg reageert ook op de argumenten van de voorstanders van Feyenoord City dat het hele stadsdeel Rotterdam-Zuid een lift zal krijgen. "In het plan van BAM is de gebiedsontwikkeling nooit onderzocht. Dat was alleen nog een stadionplan. Wie zegt dat daar geen combinatie met gebiedsontwikkeling mogelijk was geweest?" zegt Van der Burg. "Het feit dat dat nooit is onderzocht, en dat het plan stukliep op nog geen 20 miljoen euro, geeft wel aan dat Feyenoord helemaal niet op renovatie van de Kuip zat te wachten. Het wilde hoe dan ook een nieuw stadion. Maar dat stadion wordt nu per zitplaats 2,7 keer zo duur als de Arena. Dat kan de bouwers heel veel winst opleveren. En precies daarom zullen de bouwers willen helpen om het te financieren."

De sporteconoom gelooft bovendien ook niet dat met Feyenoord City de club het hoogste spelersbudget van Nederland zou hebben. Feyenoord zou rond de dertig miljoen per jaar kunnen gaan besteden aan salarissen. "Een denkfout is dat die clubs stil blijven zitten. Zeker Ajax gaat de komende jaren alleen nog maar groeien. Die hebben een eigen vermogen van 175 miljoen euro en gaan met dat geld investeringen doen die veel geld opleveren, waaronder een grote renovatie van de Arena."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws