Transparent
Inloggen
Sluiten

Andere Tijden Sport zondag over kampioensjaar Cruijff bij Feyenoord


29 mei 2015 15:44

Aanstaande zondag komt het programma Andere Tijden Sport over het kampioensjaar van Johan Cruijff met Feyenoord in 1983/1984. Het programma wordt zondagavond uitgezonden op Nederland 1, aanvang 22.10 uur.

Uitzending Andere Tijden Sport: Cruijff gaat vreemd!

Het past niet, het schuurt en toch gebeurt het. Verwarring overheerst, nog altijd, als we naar de beelden kijken. Op 6 mei 1984 viert Johan Cruijff het kampioenschap van Feyenoord op het bordes van het stadhuis van Rotterdam. Hij rookt een sigaretje en schijnt te hebben gezegd: ‘Zo, dus dit is nou de Coolsingel.'

Een jaar eerder wordt Cruijff afgeschreven door Ajax. Zwaar beledigd zoekt hij contact met aartsrivaal Feyenoord dat hem na een half jaar onderhandelen inlijft. Toenmalig voorzitter Gerard Kerkum gelooft niet dat wraak een rol speelde bij de meest beproken transfer uit de Nederlandse voetbalhistorie. Maar supporters denken daar anders over. Seizoenskaarten worden verscheurd. Dat kon toen nog. "En dat je wraak neemt op de club die je heeft gemaakt tot wie je bent, vind ik zo'n lage emotie," zegt een van hen.

Met Cruijff wint Feyenoord dat seizoen na tien jaar weer de landstitel én de nationale voetbalbeker. Maar Andere Tijden Sport merkt vanuit de boezem van de spelersgroep dat onder de glans van schaal en beker na dertig jaar ook pijn schuilt. In de winterstop staat Feyenoord ondanks de 8-2 nederlaag in Amsterdam drie punten los van Ajax en PSV. Toch wordt publiekslieveling Pierre Vermeulen geofferd. ”Cruijff heeft Pierre Vermeulen systematisch kapot gespeeld,” zegt André Stafleu, de buffelaar op het middenveld, die altijd met Cruijff kaartte.

Stanley Brard krijgt een basisplaats. Een linksback op de linksbuitenpositie, semi-prof nog wel, niemand begreep het. Een half jaar torste Brard de hoon van het Legioen. Week in, week uit. ”Ik ging altijd als eerste het veld op. Dan was ik er maar vanaf,” zegt hij. In Tilburg tijdens de kampioenswedstrijd tegen Willem II gaat ook Brard op schouders. Dat vergoedde veel. Maar niet alles.

Zoals ook lang niet iedereen even later stond te springen op de Coolsingel. "Dit is een gestolen kampioenschap. Die tel ik niet."

Andere Tijden Sport: Cruijff gaat vreemd. Zondag 31 mei, 22.10, Nederland 1


Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


Laatste nieuws