Transparent
Inloggen
Sluiten

'Alsof je met zijn allen een kaarsje brandt, maar dan met geluid'


3 december 2011 18:30 Forum Headliner

Tienduizenden Feyenoord-fans zingen morgen in de 12de speelminuut YNWA. Als eerbetoon aan de doodzieke Djee van Suijlekom (60) die dan voor het laatst in de Kuip is.

Het begon met een simpel mailtje naar fanforum Headliner Feyenoord. Ria van Suijlekom (45) vroeg of iemand haar kon helpen aan kaartjes voor de wedstrijd van Feyenoord-PSV van morgen voor haar doodzieke man Dirk, roepnaam Djee. Zelf kon ze die niet betalen.

Haar berichtje maakte een ware kettingreactie los. Honderden fans en Feyenoord boden hun hulp aan. Met als gevolg dat Djee en zijn gezin, samen met drie andere doodzieke supporters, morgen op de verwarmde vip-tribune zitten. In de 12de speelminuut wordt Djee toegezongen door het complete stadion, dat dan 43.000 fans herbergt.
"Zowel de Feyenoord- als de PSV-supporters zijn bereid gevonden mee te doen en YNWA te zingen," vertelt Leon die als eerste besloot de familie Van Suijlekom te helpen." In de 12de minuut doen wij als Feyenoordsupporters, als twaalfde teamlid altijd iets bijzonders. Meestal ter herdenking van overleden fans."

Ria en Djee zijn overweldigd door het prachtige gebaar van supporters en 'hun kluppie'."Het is met geen pen te beschrijven hoe het voelt om in de Kuip te zijn. Zeker nu we weten dat het voor het laatst is," vertelt Ria, omdat Djee te emotioneel is om te praten.

Zes weken geleden sloeg het noodlot toe. Ria was net zelf uit het ziekenhuis ontslagen toen Djee werd opgenomen met aanhoudende diarree en buikklachten. Een scan wees uit dat hij darmkanker heeft. Bij de operatie, een dag later, ontdekten de artsen dat de tumor in zijn darmen te groot is om te opereren. "Ook heeft hij al overal uitzaaiingen. In zijn lever, botten en heel zijn buik." Djee krijgt de komende weken chemotherapie, maar dat is vooral bedoeld om uitzaaiingen tot stilstand te brengen.

Hoewel de geboren Rotterdammer ernstig is verzwakt, is hij nog net sterk genoeg om morgen de wedstrijd bij te wonen. "Dat is zijn grote droom. Hij is Feyenoordfan sinds zijn geboorte," vertelt Ria.

Ze vervolgt dat ze vaak in de Kuip te vinden waren, tot Djee een paar jaar geleden een beroerte kreeg en zijn werk als taxichauffeur verloor. " Ik heb artrose en kan daardoor ook niet werken. We moeten rondkomen van een klein inkomen en kunnen ons geen seizoenskaarten meer veroorloven."

Dat haar oproep je op internet zo'n sneeuwbaleffect zou hebben, had Ria nooit verwacht." We hebben zóveel lieve reacties van mensen gehad. Zelfs van Ajaxsupporters. Een van hen mailde zelfs om te vertellen dat hij zijn vrouw door kanker had verloren en dat we altijd kunnen bellen als we willen praten."
Leon is ook overdonderd door wat er de afgelopen twee weken in gang is gezet. "Het is ongelooflijk wat mensen die elkaar feitelijk niet kennen, willen doen. Één fan is bijvoorbeeld morgen hun chauffeur, een ander heeft geregeld dat er teksten komen op de electronische reclameborden. En ik kreeg zelfs telefoon van Gerard Meijer, de oud-verzorger. Ik vermoed dat hij er een belangrijke rol in heeft gespeeld dat Feyenoord zo snel met kaartjes voor de vip-tribune kwam."

In zijn hoofd stelt Leon zich al voor hoe het er morgen uitziet met tienduizenden zingende en met sjaals zwaaiende fans.
"Alsof je met zijn allen een kaarsje brandt, maar dan met geluid. Dat word een pittig kippenvelmoment."

Meer op Forum Headliner


Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


Laatste nieuws